Πλατεία Σπλάντζια… ο Τούρκικος μαχαλάς με τα μικρα καφενεδάκια που το καλοκαίρι σφύζουν απο ζωή , το πιο δροσερό μέρος της παλιάς πόλης με τον τεράστιο πλάτανο να προσφέρει την καλύτερη σκιά στις καυτές μέρες του καλοκαιριού…αχ καλοκαιράκι! Παρεούλα , μπυρίτσα,μεζεδάκια!
Φυσικά η πλάτεία Σπλάντζια δεν ειναι γνωστή μόνο για τα καφενεδάκια και τα μεζεδάκια που δεν μπορώ να πω κατι μερες που σκάει ο τζίτζικας που με βρίσκεις που με χάνεις κάτω απο εκεινο το πλατάνι είμαι παρέα με μια παγωμένη μπυυυρα!

Υπάρχει και εδώ μια ιστορία όπως σε κάθε γωνιά της παλιάς πόλης των Χανίων!
Περπατώντας την πλατεία αντικρίζεις τον ναό του Αγίου Νικολάου με το ψηλό καμπαναριό και τον ψηλό…μιναρέ! Για δευτερόλεπτα προσπαθείς να καταλάβεις ποιός ειναι ο ναός και ποίο το τζαμί! Πλησιάζοντας διαπιστώνεις οτι αυτά τα δύο ειναι ΕΝΑ!
Με την κατάκτηση των Οθωμανών η πλατεία της Σπλαντζιας εγινε το κέντρο αναφοράς, η συνοικία τους, εγινε η δική τους κεντρική πλατεία, ότι ήταν για τους χριστιανούς το συντριβάνι των Χανίων.

Κάπου το 1320 επι Ενετοκρατίας χτίστηκε η μεγάλη Μονή του Τάγματος των Δομινικανών μοναχών στα Χανιά.
Αργότερα στην Οθωμανική κατοχή μετατραπηκε σε τζαμί το Χιουγκιάρ Τζαμισί προς τιμήν του Σουλτάνου Ιμπραήμ-Τζαμί του Ηγεμόνα με τον ψηλότερο μιναρέ της πόλης που έφτανε τα 40 μέτρα υψος. Απέναντι ακριβώς χτίστηκε η υπόγεια κρήνη που υπήρχε σε όλα τα τζαμιά όπου έπλεναν τα πόδια τους οι μουσουλμάνοι πριν μπουν για προσκύνημα μέσα στο τζαμί.
Η κρήνη σώζεται μέχρι και σήμερα…κλειστή!

Λέγεται οτι μέσα στο τζαμί φυλασσόταν το ξίφος του Τούρκου Δερβίση, που ήταν ο πρώτος που μπήκε μέσα στην πόλη και θεωρούνταν ιερό και θαυματουργό μέχρι την ανταλλαγή πληθυσμών του 1923, οπου οι μουσουλμάνοι το πήραν μαζί τους.

Το τζαμί το 1918 μετατράπηκε σε ορθόδοξο ναό προς τιμή του Αγίου Νικολάου. Μοναδικός ναός στην Ελλάδα που έχει καμπαναριό και μιναρέ!!!

Πληροφορίες :
👉Η συνοικία εχει απο τα πιο γραφικά στενάκια για περίπατο .
👉Την νοστιμοτερη χωριάτικη σαλάτα θα την βρεις εκει στο καφενείο.

👉Η πλατεία Σπλάντζια έχει γίνει η αγαπημένη τοποθεσία των ντόπιων, κυρίως συγκεντρώνει νέο κόσμο και φοιτητές.

👉Καφενεδάκια, εστιατόρια,μικρά μπαρ

0 Shares:
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like
Read More

Στη λίμνη του Κουρνά

Οι περισσότεροι χαρακτηρίζουν το νησί μας «ευλογημένο» και όχι άδικα!  Όπου και αν γυρίσεις το βλέμμα σου αντικρίζεις…