Αυτή την φορά θα σας πάω σε έναν από τους πιο πολύτιμους θησαυρούς του νησιού που είναι κρυμμένος στα νοτιοδυτικά του νομού Χανίων… στην παραλία Κεδρόδασος. Το όνομα δεν είναι τυχαίο αφού η παραλία αποτελείται από πολλούς κέδρους (δέντρα) που οι περισσότεροι από αυτούς είναι πανάρχαιοι και αυτό το καταλαβαίνεις από τις άγριες ρίζες που ξεπηδάνε από την άμμο και από τα πλεγμένα μεταξύ τους κλαδιά. Γι’ αυτόν τον λόγο ολόκληρη η παραλία είναι προστατευόμενη και ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000.

Πριν μερικές μέρες λοιπόν βρέθηκα και εγώ σε αυτό το παραδεισένιο τοπίο· είχα ακούσει για την μοναδική του ομορφιά και ομολογώ πως δεν φανταζόμουν ότι θα ήταν τόσο ιδιαίτερο. Αφήσαμε το αυτοκίνητο στο πάρκινγκ και ακολουθώντας το μονοπάτι σε δέκα λεπτά περίπου είχαμε φτάσει στην παραλία.

Το τυρκουάζ χρώμα ξεχύθηκε μπρος στα μάτια μου ενώ τα πόδια μου βούλιαζαν στην ζεστή ασπρόμαυρη άμμο· παρόλο που καιγόμουν, το τοπίο με είχε αιχμαλωτίσει… με γρήγορες κινήσεις πέταξα από πάνω μου ρούχα και πράγματα και έτρεξα προς το νερό! Κοιτώντας πάνω από το κρυστάλλινο νερό διέκρινα ξεκάθαρα τα δάχτυλα των ποδιών μου και τα μικρά ψάρια να κάνουν κύκλους γύρω από αυτά.

Η παραλία δεν είναι οργανωμένη και αυτό την κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερη, η μοναδική σκιά που μπορεί κανείς να βρει είναι κάτω από τους κέδρους. Σεβόμενοι όμως αυτά τα δέντρα και γνωρίζοντας την ιστορία τους, αρκεστήκαμε στην σκιά των κλαδιών, δεν κρεμάσαμε τίποτα πάνω σε αυτά ώστε να μην προκληθεί καμία καταστροφή μιας και είναι πολύ ευάλωτα και χρειάζονται αρκετό χρόνο για να ξανά μεγαλώσουν (αν βρεθείτε και εσείς εκεί, μην προσπαθήσετε να κρεμάσετε κάτι και να είστε λίγο πιο μακρυά από τις ρίζες τους· μπορεί να φαίνονται ξερά αλλά αντιθέτως είναι ολοζώντανα).

Κάνοντας βόλτα στην παραλία και χαζεύοντας το τοπίο, παρατήρησα ότι το Κεδρόδασος είναι αγαπημένος προορισμός των γυμνιστών, ενώ αργότερα έμαθα ότι κυρίως την επισκέπτονταν γυμνιστές. Φαντάζομαι πως η αίσθηση της ‘’ελευθερίας’’ σε ένα τέτοιο τοπίο θα είναι μοναδική!

Το μάτι μου δεν χόρταινε αυτό το γαλάζιο, δεν χόρταινα να κολυμπάω στα κρυστάλλινα πεντακάθαρα νερά… Αργά το απόγευμα, αφού ο ήλιος άρχιζε να δύει και η καυτή άμμος είχε δροσερέψει πια, ξάπλωσα κατά μέσης της παραλίας, άνοιξα τα χέρια μου και έκλεισα στις χούφτες μου την ψιλή άμμο· πήρα μια βαθιά ανάσα κοίταξα τον πορτοκαλοκόκκινο ουρανό και… αυτό ήταν! Η ψυχή μου γαλήνεψε!

Μια επίσκεψη στο Κεδρόδασος θα σας πείσει πως αν υπάρχει παράδεισος σίγουρα θα είναι κάπως έτσι…

Σεβόμενοι πάντα την φύση, δεν ξεχνάμε πως τέτοια μέρη χρειάζονται την προστασία μας!

Travel info:

  • Το Κεδρόδασος βρίσκεται στο Ν. Χανίων δίπλα από το Ελαφονήσι
  • Δεν είναι οργανωμένη
  • Snack, Νερό
  • Κρατάτε σακουλίτσες για τα σκουπίδια
  • Camping μακριά από τα δέντρα λόγω του ότι είναι ευάλωτα
  • Απαγορεύεται το άναμμα φωτιάς, το σπάσιμο κλαδιών καθώς και το κρέμασμα αιώρας, πανιών κτλ.

*Ευχαριστώ τον Νίκο Αναστασάκη για το φωτογραφικό υλικό με το drone.

0 Shares:
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like
Read More

Τουρίστρια στο Λουτρό!

Το καλοκαίρι άρχισε σιγά σιγά να φτάνει μαζί με την διάθεση για διακοπές, θάλασσα, βουτιές και ουζάκια σε…
Read More

Στην πλατεία Σπλάντζια

Πλατεία Σπλάντζια… ο Τούρκικος μαχαλάς με τα μικρα καφενεδάκια που το καλοκαίρι σφύζουν απο ζωή , το πιο…